Ukrajina bojuje s ruštinou

 Podle Gallupa považuje ruský jazyk za nativní až 83% občanů Ukrajiny

 

Oficiální jazyková omezení na Ukrajině jsou zaměřena na vytvoření "ukrajinské identity". Za téměř čtvrt století samostatnosti ukrajinští "vlastenci" vedou nerovný boj s ruským jazykem a kulturou, který ale nepřináší ovoce. Tématu si všímá nedávný článek serveru Inforos.ru.

 

Nedávno první náměstek předsedy Státního výboru pro rozhlasové a televizní vysílání na Ukrajině (Státní výbor) Bogdan Červak ​​připustil, že ruský jazyk nadále dominuje v ukrajinské televizi i v tištěných médiích.

 

"Ve srovnání s předchozími lety se snížil podíl ukrajinských novin a časopisů, ruský jazyk nadále dominuje v národním televizním a rozhlasovém vysílání v hlavním vysílacím čase. Ve špičkovém čase dosahuje u osmi nejlépe hodnocených televizí podíl ruského jazyka v éteru 44%, ukrajinštiny jen 30%. Současně až na 26% se zvýšil podíl dvojjazyčného vysílání - stěžuje si podle zdroje B. Červak.

 

Příčinu ​​vysvětlil absencí dokonalého právního a regulačního rámce. Jak řekl, stávající zákony nepřispívají k "aktivaci ukrajinské jazykové politiky" a umožňují "plíživou rusifikaci informačního prostoru."

 

Jak se však uvádí a všeobecně uznává - ruský jazyk je členem Klubu světových jazyků, které vnesly do světové civilizace významný vklad. V ruštině je napsáno a do ruština je přeloženo kolosální množství vědeckého a kulturního dědictví naší civilizace - lidského génia tvorby. A před ním chtějí ukrajinští politici z nějakého důvodu své lidi chránit píše Inforos.ru.

 

Číst v ruštině je na Ukrajině považováno za ideologicky nesprávné. Ukrajinský jazyk, i přes čtvrt století existence suverénní samostatné Ukrajiny, je nadále považován za "úzký", "vzácný" - nebo jak říkají lingvisté - představuje "mikrojazyk", tedy jazyk, který se ve světě rozšiřuje jen málo.

 

V samotném Kyjevě, podle některých odhadů hovoří "v jazyce opravdových vlastenců" jen asi 15% obyvatel. A podle amerického Gallupova institutu je ruský jazyk považován za nativní až u 83% občanů Ukrajiny, zjistil Inforos.

 

Dalším postřehem může posloužit internet. Za nejpopulárnější vyhledávač na Ukrajině je považován Google. Podle jeho statistik 92% uživatelů vstupujících do internetu z území Ukrajiny, zadává své požadavky v ruštině. Překvapivě, dokonce ani západní oblasti země nejsou výjimkou. A co se týče jihovýchodní Ukrajiny, uživatelské dotazy v ukrajinštině jsou stejně vzácné, jako v Čínštině, poukazuje Inforos.ru.

 

Jazyková omezení na Ukrajině jsou podle zdroje zaměřena na vytvoření "ukrajinské identity", která je podle odborníků "jevem nepřirozeným, opírajícím se však o technologie nejlepších západních specialistů v oblasti sociálního a psychologického inženýrství".

 

Účelem "projektu" má být zničení u lidí tzv. ruské identity a tvorba nové - ukrajinské. Jde ale o technologie formování nového národa, "se zacílením na mladší stále ještě ruskojazyčné generace, jež mají zapomenout na své kořeny, jazyk, kulturu, historii. Výsledky toho, i když ne vždy zcela úspěšné, v moderní ukrajinské společnosti stále nacházíme", uzavírá Inforos.ru. (Obnoveno)

Zdroj: http://inforos.ru

http://www.irucz.ru